La vegueria, la vegueria, si jo la tingués, que maca la faria!

Sembla que abans els igualadins volíem estar a la vegueria de la Regió 1. Després varem decidir que volíem estar a la del Penedés, i ara hem tornat a decidir que volem tornar a la Regió 1. Dic que ho hem decidit els igualadins perquè es suposa que l’Ajuntament ens representa i parla en el nostre nom. Ho accepto, però em costa d’assimilar que jo hagi pogut canviar de parer tants cops i que, a sobre, la darrera vegada hagi estat per culpa del futbol, jo, que no sóc futbolero i que, a més, el tinc avorrit de tant sentir-ne parlar. Es veu que un regidor d’ERC se’n va anar a Roma a veure la final de la Champions perquè ho va trobar més adient que anar al Ple, que sempre és més avorrit (el primer és el primer!), i l’alcalde va aprofitar per a marcar un gol que ni l’Etoo. Una moció d’urgència i ja som al Penedés. Apa, perquè després diguin que aquest govern no té empenta! Perquè urgent ho era, és clar!

M’han dit que el tema és molt important, i jo m’ho crec, però confesso que he hagut de fer que m’expliquessin els avantatges d’estar en una vegueria i no en una altra, i fins i tot els avantatges d’estar en alguna vegueria. En resum, es veu que és important que estiguem a la del Penedés perquè hi ha uns lligams històrics, no m’han dit quins, i que no estem a la Regió 1 perquè això afavoreix el centralisme i, a més, seriem els més pobres. Abans de continuar, he de dir que ho he preguntat a més d’una persona, i he obtingut també una altra resposta: hem d’estar a la Regió 1 perquè és millor anar de bracet dels rics i poderosos que no dels pobres i fastigosos, i ha uns lligams històrics amb Barcelona que no hi són amb el Penedés (tampoc m’han dit quins).

Quin mal de cap! Qui te raó aquí? I mira que el tema és molt important, es veu al carrer el neguit de la gent, el nervi del públic per a saber si som al Penedés, a la Regió 1, a la Catalunya Central o als Monegros! M’ho deia la veïna fa uns dies: “El meu Paco diu que vol la Regió 1, però jo li he dit que el que necessitem és estar al Penedés, que sempre hi passem per anar a la platja i és més maco. I si em toca la vegueria ja l’arreglaré jo!” Algunes famílies s’han trencat per aquest dilema, els diaris gasten pàgines i pàgines en aquest debat i a les cantonades es formen grupets de gent que debaten acaloradament sobre el tema i tothom diu: la vegueria, la vegueria, si jo la tingués, que maca la faria!

La cosa dels lligams històrics no m’ha tret de l’embolic, perquè me’n surten de totes bandes. Es veu que al segle XIX hi havia una diligència que comunicava Vilafranca amb Igualada, i que el tren va venir de Barcelona (això ja ho sabia, home!), o sigui que de lligams en tenim els que faci falta.

Llavors m’he dit, Octavi, tu a Vilafranca quan hi vas? Doncs mai, que vols que et digui, hi passo per anar a la platja, com la veïna. I a Manresa? Tampoc; ara hi ha més bona carretera, però no se m’hi ha perdut res. I a Barcelona? Home, allà sí que hi vaig sovint, per fer gestions, per anar al cine, per anar de compres, pel que sigui. Però vaja, si això és centralisme, miraré de no anar-hi tant.

Com que no m’hi aclareixo i ningú m’ha sabut convèncer d’on he d’estar, ho deixo en mans del nostre Ajuntament, que veig que les coses se les pren seriosament i els assumptes importants sols els deixa per altres de més importants, el futbol, per exemple. He sentit a dir que hi ha un grup de l’oposició que ja té la moció preparada per a tornar a canviar de vegueria quan el seu regidor torni de Roma, i que l’alcalde en té una altra en un calaixet, sense data, per quan algun regidor de l’oposició torni a trobar més important anar-se’n al futbol que atendre els assumptes municipals (el primer és el primer!).

Per cert, que la meva veïna m’ha dit que tot això està molt bé, que això de la vegueria no sap què és ni l’importa, que no coneix a ningú que ho sàpiga i que, de tota manera, ja l’arreglarà al seu Paco si torna a dir que vol estar a la Regió 1!

1 comentaris :: La vegueria, la vegueria, si jo la tingués, que maca la faria!

  1. Octavi,
    Genial!!
    Una abraçada.
    Bon cap de setmana.
    Josep M.

Publica un comentari a l'entrada