Igualada capital ?

El dia 1 d’abril, dimecres que ve, farà 84 anys que el govern central va aprovar l’annexió per Igualada d’una part important del terme municipal d’Òdena. Fa molts anys d’això, i no és qüestió, a aquestes alçades, de sortir amb nous retrets sobre aquella qüestió. Ni Òdena, en l’actualitat, s’ha de plantejar de nou la injustícia d’aquella resolució, que li fou imposada pel govern del directori militar sense opció a oposar-s’hi, ni Igualada ha de justificar uns fets que ja pertanyen a la història.

Molt probablement aquell creixement d’Igualada a costa d’Òdena ha contribuït, amb el temps, a promoure i consolidar la capitalitat que, amb millor o pitjor fortuna, Igualada ha volgut exercir a la comarca, i principalment a la Conca d’Òdena, i tampoc és qüestió de discutir-ho. Amb justícia o sense, la única capitalitat possible és, des de fa molt temps, la d’Igualada.

Però fora bo que no oblidéssim que una cosa és reconèixer la capitalitat d’Igualada i l’altra haver-la de suportar. Malament anirem si el veïnatge d’Igualada és percebut als pobles de l’entorn amb desconfiança. No es pot retreure a l’Ajuntament d’Igualada que vetlli pel creixement i prosperitat de la ciutat en tots els ordres, però si els nostres regidors pensen que per a aconseguir-ho cal posar pals a les rodes en les iniciatives dels pobles veïns, van més que equivocats.

Això ve a compte de l’assumpte de l’outlet, el qual sembla que, per fi, es clarifica. El nostre consistori ja ens té acostumats, des de fa un temps, als seus errors. Però francament, el cas de l’outlet voreja la mala fe, i estaria bé que l’Ajuntament d’Igualada fes un gest per a, si més no, reconduir la situació. Després d’anys de marejar la perdiu amb el tema de l’outlet, quan el municipi veí treu una iniciativa viable en aquest sentit, l’ajuntament igualadí no fa altra cosa que treure’s de la màniga un projecte inviable amb l’única finalitat de frenar el projecte odenenc. És com el gos de l’hortolà, que ni menja ni deixa menjar.

Probablement és demanar molt al Sr. Aymamí, però seria un detall que, ara que la competència d’outlets ja no té sentit, el nostre alcalde fes algun gest de bona voluntat, públic, s’entén, i mostrés el seu suport i el del seu equip de govern al projecte d’Òdena, l’únic que, sembla, queda en peu. I que no tingui por, que els igualadins no li retraurem que l’hagi deixat escapar. A fi de comptes, quan anem a comprar a l’outlet, no consultarem el mapa per a veure si encara som a Òdena. La frontera és molt difusa, tant que la seva confusió ja figurava en l’exposició de motius del Reial decret d’1 d’abril de 1925, pel qual s’autoritzava a Igualada l’annexió de part del terme municipal d’Igualada a costa del d’Òdena.

0 comentaris :: Igualada capital ?

Publica un comentari a l'entrada