La hipòtesi del capsigrany

Cap a la dècada de 1940, Edward Sapir i Benjamin Lee Whorf varen formular la hipòtesi que porta el seu nom. Bàsicament, la hipòtesi de Sapir-Whorf ve a dir que la nostra percepció de la realitat està condicionada pel llenguatge propi. És a dir, que la llengua de l’individu determina la forma en la que aquest conceptualitza, memoritza i classifica la realitat que l’envolta.

Darrerament, escoltant uns i altres, em dona la sensació que aquesta hipòtesi, malgrat el desprestigi intel·lectual que sembla que ha sofert, té bona part de certesa. Altrament, no entenc el convenciment amb que algunes persones sostenen, amb una fe inesgotable, que Catalunya l’any que ve serà independent, que el PP guanyarà per majoria absoluta les eleccions generals, que les guanyarà el PSOE, que CIU guanyarà per majoria absoluta les eleccions al Parlament, que les guanyarà ICV, que Espanya serà primera potència econòmica mundial, que Espanya serà el país més pobre de la terra, que Catalunya presidirà el Consell de Seguretat de l’ONU, que a mi em tocarà la loteria, que els burros volaran.... El secret està en repetir-ho constantment, i així sembla que siguem més. Però deu ser que jo sóc un cagadubtes i, per molt que em parlo, no aconsegueixo creurem res.

Vaig explicar l’altre dia en aquest mateix bloc que la percepció del què ens envolta no és altra cosa que una hipòtesi formulada per la consciència, a partir de les dades que rep dels sentits i de les que aporta la memòria. Una hipòtesi, perquè la seva comprovació sols pot ser subjectiva. Si resulta que l’única informació que donem a la consciència és la que prové de nosaltres mateixos i els que són com nosaltres, tindrem un món fet a mida, que no un món real, i el desencís assegurat quan el xoc d’un món i l’altre ens porti a la crua realitat.

Perquè, al final, d’igual manera que un munt de gent pensa com nosaltres, resulta que un nombre important de persones pensa el contrari, i si resulta que ens hem cregut les pròpies dèries, és que ja hem anat un pas més enllà de la hipòtesi de Sapir-Whorf i hem encetat la hipòtesi del capsigrany.

0 comentaris :: La hipòtesi del capsigrany

Publica un comentari a l'entrada