Que els igualadins no passem per racistes

És clar, si no estic molt equivocat, que l’Alcaldia d’Igualada recaurà en el candidat socialista o en el de Convergència i Unió, i és probable que calgui alguna aliança dins el Consistori de dues o més forces polítiques per a inclinar cap a un costat o l’altre la balança, a no ser que un dels dos obtingui majoria absoluta, cosa que ara mateix sembla improbable. Pot haver-hi un canvi a l’alcaldia o no, i en conseqüència un canvi de política a la ciutat d’Igualada, però hi ha també un canvi probable en el futur escenari municipal, com és l’entrada al Consistori de noves formacions polítiques. És possible que entri Solidaritat per la Independència, però també Plataforma per Catalunya. L’entrada de l’independentisme democràtic no és cap novetat i no ha de suposar cap trasbals, perquè des de fa anys està representat per ERC. Altra cosa és que la xenofòbia, el racisme i la discriminació prenguin seient al saló de sessions.

Potser PxC no entrarà. No negaré que me n’alegraria, però és probable que tregui un nombre ara mateix incert de regidors, i si és així fins i tot podria ser decisiu per a formar govern. Amb tots els respectes pels seguidors del Sr. Anglada que de bona fe creuen en el seu projecte, la representació que treguin a Igualada donarà la mesura de com els valors xenòfobs impregnen la societat igualadina i projectarà una imatge condicionada dels igualadins, tradicionalment tolerants i raonables.

No deixa de sorprendre’m que des de la bona fe es defensi l’exclusió, la discriminació i el racisme més o menys encobert, sota proclames d’amor al país, a la terra, a les pròpies tradicions i als valors de casa nostra. “Primer els de casa”, diuen, i crec que amb això està tot dit. Sols que els de casa no està clar qui són. Es refereixen als igualadins, i per tant quedarien fora la resta de catalans o d’espanyols? Volen dir que primer els que tenen la nacionalitat espanyola? Quan temps s’ha de viure aquí, per “ser de casa”? Si ets de fora, tant se val que siguis magrebí, subsaharià, equatorià, alemany o noruec, o depèn de com siguis de “moreno”? I suposant que siguis d’aquí, tens dret a tot abans que un de fora? Caldrà pedigrí per a que t’atenguin a la Seguretat Social? Primer els refredats igualadins i després els demès, tinguin el que tinguin? Que mengin primer els casa i el que quedi (si queda) per als de fora? I dels de fora, qui menjarà primer, el més “blanquet”?

De tot això ja se n’ha parlat molt, però hauríem de ser conscients que el feixisme s’alimenta de tòpics, demagògia, manipulació, mentides i pors induïdes, però també de la bona fe. El Sr. Anglada és on és perquè així ho decideixen els electors. No hi ha dubte. No es pot comparar, però també Hitler era on era per la voluntat dels electors. No puc dir, és clar, que no sigui un demòcrata, i que no ho siguin tots els seus candidats, inclosos els igualadins. Tothom té dret a reformar-se, però una ullada al seu passat a Fuerza Nueva pot donar una idea de com n’és de “demòcrata” (un passat i un present que són a l’abast de qui hi estigui interessat).

El que preocuparia, doncs, a banda que una formació així tingui acceptació dins la societat igualadina, és que a sobre marquéssim tendència. No m’agradaria que de cop i volta els igualadins passéssim per racistes. I tampoc que l’Alcaldia d’Igualada depengués del vot d’aquests senyors, encara que siguin “de casa”.


0 comentaris :: Que els igualadins no passem per racistes

Publica un comentari a l'entrada