Un ERO a l'hospital?

No crec que els igualadins entenguem, tret dels molt convençuts, que el Consorci Sanitari de l’Anoia dugui a terme un expedient de regulació que pot afectar a 40 treballadors, sense que el nostre Ajuntament tingui res a dir-hi. Pot tractar-se d’un rumor infundat –no seria el primer-, d’un globus sonda o de la veritable intenció del Consorci de reduir la plantilla d’una tacada, però hi ha raons contundents per a que l’Ajuntament hi digui la seva.

En primer lloc, perquè estem parlant d’un servei públic bàsic i essencial, i de retallar-lo seguint la tendència actual i generalitzada de totes les administracions, però especialment de la catalana. No pot ser que sobre el servei públic de salut l’Ajuntament no hi tingui res a dir quan els seus usuaris principals són els igualadins.

En segon lloc, perquè en el cas del CNA l’Ajuntament actua en qualitat de patró, encara que sigui indirectament. Si l’ERO s’aprova, haurà estat a petició del Consell Rector del Consorci, en el que l’Ajuntament d’Igualada participa en un 30% -el Catsalut hi té sis representants, tres l’Ajuntament d’Igualada i un el Consell Comarcal. Tres administracions controlades per una mateixa formació política governen el Consorci Sanitari de l’Anoia i acorden si es demana o no l’aprovació d’un ERO. Sigui quina sigui la decisió que adopti, l’Ajuntament d’Igualada en serà responsable fins la seva quota de decisió, com a mínim. En el cas que s’aprovi, els treballadors afectats han de saber que ha estat decisió del seu Ajuntament. I si el seu Ajuntament s’hi oposa, també seria convenient que els treballadors ho sabessin.

Segons la informació publicada per Anoiadiari.cat, sembla que serà en el Consell Rector del 7 de juliol on es prendrà la decisió, si és que es produeix. Si el nostre Alcalde s’hi vol oposar, no li queda gaire temps per a tranquil·litzar als treballadors i les seves famílies, i si pretén donar suport a l’ERO, també caldrà que expliqui les raons d’interès públic que porten a l’Ajuntament a prendre tal decisió. Perquè ho repeteixo, no serà una decisió únicament de la Generalitat, sinó també de l’Ajuntament i del Consell Comarcal.

Realment és un bon marrón el que li ha caigut a sobre al nostre Alcalde tot just estrenat en el càrrec. El silenci és aconsellable en alguns temes, com per exemple en el de les banderes –no hi ha guerra més inútil que la de les banderes; si s’han tret, no se’n parli més-, però en aquest tema no hi ha més remei que mullar-se perquè més d’hora que tard s’haurà de pronunciar.

Vagi per davant la meva opinió que l’equilibri de les finances públiques no ho justifica tot, i que un servei públic no es pot tractar amb criteris d’empresa i rendibilitat, però aquesta seria una discussió molt llarga. Sí que entenc que ara mateix el que cal és que el nostre Alcalde sigui més valent que polític i hi digui la seva. Fins i tot les decisions impopulars s’han d’explicar. No explicar-se i deixar que l’ERO tiri endavant anirà en detriment de la confiança que una majoria d’igualadins li acabem de conferir. I si pensa fer-ho igualment però explica amb valentia la seva decisió potser alguns no hi estarem d’acord però sabrem que, al menys, tenim un alcalde conseqüent. És clar que tots estaríem més tranquils si sabéssim que pensa defensar al servei públic i als treballadors.

0 comentaris :: Un ERO a l'hospital?

Publica un comentari a l'entrada