Colla d'inútils

A vegades no n’hi ha prou amb un inútil per a fer un gran desgavell, i cal la participació d’un advocat de l’Estat, d’una jutgessa, dels dirigents d’algun grup polític, d’algun ministre i de part de la premsa. I dic que cal la participació d’un grapat d’inútils, perquè és de suposar que la finalitat última dels seus actes és precisament la contrària del que els seus actes irreflexius aconsegueixen.

Sempre ho dic: calladets estan més guapos. Volien impedir el plebiscit convocat a Arenys de Munt sobre l’autodeterminació? A aquestes alçades ja haurien de saber que aquestes coses no es poden impedir, sinó és per la força, i llevat que gosin fer-la servir i passin d’inútils a irresponsables, el referèndum es farà, ja sigui a les dependències municipals, al carrer o en algun local privat.

No és que m’hi vagi gran cosa. La ciutat on visc no ha fet cap convocatòria d’aquestes i no sembla que porti camí de fer-la, ho sigui que no em toca votar. Però m’indigna la incompetència aliena. Que cadascú pensi el que vulgui i voti el que li sembli. Jo personalment crec que, al marge de l’elecció que hom esculli, cal tenir l’oportunitat de decidir. D’acord en que la Constitució no ho admet i que el referèndum és il·legal, però aquells que hi estan en contra haurien de saber que el privat és el més desitjat, i que com he dit alguna vegada, el nostre catalanisme és inversament proporcional a l’anticatalanisme o, si es prefereix, a l’espanyolisme dels demès.

D’aquest referèndum, si no s’haguessin aplegat una colla d’inútils que per estar-hi en contra n’han fet propaganda, no se n’hauria parlat gaire. A la fi, no s’hauria tractat gaire més que d’una manifestació folklòrica del catalanisme més compromès però més minoritari. I, tanmateix, els seus promotors han tingut la sort que, precisament aquells que estan en contra del dret a decidir, hagin organitzat una fantàstica campanya propagandística, els actes de la qual resulten més esperpèntics com més s’hi pensa, i sinó fem-ne un recull:

  • La Falange Espanyola, un partit del que no és pot dir precisament que tingui uns objectius democràtics, anuncia una manifestació en contra del referèndum per al mateix dia a Arenys de Munt.
  • Al Conseller d’Interior, Joan Saura, d’ICV, li sembla que la Falange té tot el dret del món a manifestar-se aquell dia i en aquell lloc, sense tenir en compte la probabilitat de que es produeixin incidents. Potser a l’Honorable Conseller li sembla que, si hi ha incidents, seran "legals".
  • Ciudadanos Partido por la Ciudadania presenta una denúncia i requereix a l’Estat per a que impedeixi la celebració del referèndum. Al Sr. Rivera li devia semblar que se n’havia parlat poc.
  • L’Advocat de l’Estat presenta un recurs contra l’acord del Ple d’Arenys de Munt, un acord que es limitava a donar suport a la convocatòria i no pas a organitzar-la. L’Advocat de l’Estat, naturalment, és un funcionari que rep ordres d’algun responsable polític, amb tots els respectes per als funcionaris (que jo també ho sóc).
  • Una jutgessa acorda suspendre l’acord del Ple, una suspensió ajustada a dret, jo això no ho discutiria, però absolutament inútil, perquè el que està suspenent és el recolzament de l’Ajuntament a la convocatòria, però no la convocatòria en si mateixa, que es farà igualment però en alguna dependència que no sigui municipal.

Gràcies a aquesta excel·lent publicitat, porten camí d’organitzar-se altres convocatòries semblants en més municipis, amb la qual cosa a l’Advocat de l’Estat se li gira feina. Com diu molt bé l’historiador i membre de la CUP d’Arenys de Munt Jordi Bilbeny, gràcies als detractors de la consulta el que inicialment s'havia plantejat com "un joc de desinhibició mental" es convertirà en una "votació èpica". Probablement n’està ben cofoi, i en té motius. La campanya els ha sortit gratis.


0 comentaris :: Colla d'inútils

Publica un comentari a l'entrada