Una vegueria per a encabir-me

Tinc un dubte existencial. I és que no sé ben bé on sóc. Ho dic per això de les vegueries, que diuen que és molt important i que per això s’ha de tramitar de pressa i corrents, ara que la legislatura s’acaba. La cosa és que jo sóc de l’Anoia, d’Igualada més concretament, i no sé quina vegueria em toca. Bé, sí que ho sé, que resulta que el govern ja ho ha dit: als anoiencs ens toca la vegueria de les comarques centrals, la que tindrà per capital Manresa o potser Vic. Però com que sento a dir que els igualadins això no ho volem, i que el que preferim és Vilafranca o Barcelona, que depèn de a qui es pregunta, ja m’estic fent un embolic.

A veure si ens entenem. Una majoria del consistori igualadí va votar, després d’algunes anades i vingudes força pintoresques, per manifestar que som del Penedès. Una altra part del consistori, la que està al govern, diu que el que ens convé és la vegueria de Barcelona. I el govern de Catalunya ens posa a les comarques centrals i, per cert, barra el pas a la vegueria del Penedés. O sigui que m’estan dient que el igualadins volem estar en una vegueria que no existeix o no existirà (la del Penedés), en una altra que més o menys significa deixar-nos com estem (la de Barcelona) i en una altra que ens deixarà força lluny de tot (la de la Catalunya Central). Ves si en som d’eixerits els igualadins, que ho volem tot!

Ara que, i si resulta que als igualadins tant ens fa? I si resulta que, fet i dit, això sols preocupa a uns quants? No hi posaria la mà al foc, però em sembla que, ara mateix, ben poca gent té una opinió ben definida sobre aquest tema. Fins i tot m’hi jugaria un misto que força gent no té ni idea del que és una vegueria ni de per a què serveix (ni de si servirà per a alguna cosa).

No seré jo qui blasmi de les vegueries ni qui negui la necessitat d’adequar la divisió territorial de Catalunya a una ordenació més racional que la provincial, tot i que em sembla que el moment escollit pel govern per a tirar endavant aquesta llei també és per a fer-s’ho mirar. El que passa és que, com a ciutadà igualadí, m’agradaria saber en què millora la meva existència, respecte de la situació actual, el fet de pertànyer a una vegueria o una altra.

És que les vegueries no substituiran a les Diputacions? I jo quantes vegades en ma vida he anat a la Diputació per a resoldre algun assumpte personal? No, és clar, se suposa que l’administració de la Generalitat es descentralitzarà en les vegueries, o sigui que aquestes tindran més competències que les actuals Diputacions. Bé, doncs mirem-ho d’una altra manera. Quantes vegades m’acosto per la Generalitat per a resoldre algun assumpte personal? Algun assumpte que no pugui resoldre en el Consell Comarcal o a l’Ajuntament, és clar.

Intueixo que els ciutadans de peu tot això ens afectarà molt poc, tot i que en sentirem parlar durant molt temps (val més parlar d’allò que no entenem que no dels assumptes que ens preocupen més). Això sí, ja us dic que si com a igualadí em toca anar a Vic a fer gestions que ara puc fer a Barcelona, ja s’ho poden quedar. I també us dic que, per molt que us esforceu, em sembla que a Igualada tenim tant de Penedès com del Priorat o de la Vall d’Aran. Si més no, no tenim amb Vilafranca cap llaç que no tinguem amb qualsevol ciutat de Catalunya.

Ara que, si això ens distreu, que no pari la festa!

3 comentaris :: Una vegueria per a encabir-me

  1. El problema potser és que teniu tant de Vic com del Priorat com de Bcn com de la majoria d'indrets del país, pq no sou clarament d'enlloc, no és problema de si no teniu res a veure amb Vilafranca. En tot cas, si ens ho mirem de manera relativa als habitants de cada ciutat, posaria la mà al foc que amb qui teniu més relació és amb Vilafranca que no pas amb Bcn o Manresa. I tb estic convençut que amb qui us convé més anar del braç, si les coses es fan bé, és amb la resta del Penedès (sí, sou Penedès, insisteixo, si més no més que no pas altra cosa, tret d'anoiencs). I ho dic amb tots els meus respectes eh, des de l'Alt Penedès nord, sentint-me lligat des de sempre tant a Vilafranca, com a Vilanova com a Igualada. No m'invento pas res...

  2. Potser el que passa és que l'Anoia és la menys natural de les comarques i això fa que una part es decanti cap el Penedès i una altra cap a la Catalunya Central. I també una part cap a Barcelona, tot i que això sembla obeir a raons més polítiques que altra cosa. Potser sí que ens convé més el Penedés, o potser no. El que poso en qüestió no és tant la conveniència de pertànyer a una vegueria o una altra, com el fet que es tracta d'un debat que, en general, importa poc a la gent.

    Gràcies pel teu comentari, Eric.

  3. La divisió dels reis catòlics era artificial i imposada. i la divisió dels polítics actuals serà la bona, la definitiva i la justa.
    nosaltres sabem d'on som: som de casa. també sabem que els polítics són d'on cobren.
    quants més s'apuntin a la nova divisió: més sou pels polítics que els hi toqui.
    aquest repartiment de diners no es durà a referèndum popular: tindria massa abstenció. el faran entre els salvadors de la pàtria que són els que saben administrar els nostres diners i el nostre territori.
    les comarques, les vegueries i els additius de mol·lècula llarga no són naturals: són substàncies polítiques i artificials sense cap poder nutritiu.

Publica un comentari a l'entrada