Compte amb el llop


En un capitell del claustre del monestir romànic de Sant Benet de Bages, un llop amenaça dues ovelles que, a la vegada, endrapen uns bons feixos d’herba. És un advertiment per als bons monjos que, en èpoques passades, entraven a dinar al refetor situat exactament davant del capitell. “La gola és pecat”, se’ls advertia, i té el seu càstig. I un dels pecats capitals, podríem afegir, la qual cosa li dóna una extraordinària gravetat, malgrat que jo no l’hi sàpiga veure. Però deixem-ho, que la cosa no va per aquí.

Aquest avís (“mengeu, però no mengeu massa, o sereu castigats”) em sona a advertiment per als infractors. En alguns bars d’avui en dia, un garrot penjat a la paret avisa tothom qui tingui la temptació de marxar sense pagar del que li pot passar, i en algunes portes de pàrking el dibuix d’una grua retirant vehicles adverteix que qui gosi aparcar-hi tindrà feina per a recuperar el cotxe. En alguns llocs d’Amèrica s’avisa que es dispararà als intrusos, i el codi penal no és més que una llarga col·lecció d’advertiments d’aquesta mena (“El culpable de robo con fuerza en las cosas será castigado con la pena de prisión de uno a tres años”).

No sé si són efectius aquesta mena de missatges, però vist que s’utilitzen des de fa segles, d’alguna cosa deuen servir. Així que, tal com està el pati, jo estendria el seu ús d’una forma més generalitzada. A les aules dels instituts, per exemple, advertiria que el que emprenyi als demès serà expulsat de classe de forma fulminant, i als passos de vianants un rètol ben visible avisaria a les persones que qui es salti les indicacions del semàfor, serà atropellat mortalment.

Però el més útil, crec jo, seria el que es podria instal·lar en alguns despatxos: una imatge d’en Garzon pujant les escales de l’Audiència Nacional. Això si que fa respecte! Nens, governeu però no governeu massa, o sereu empresonats!

0 comentaris :: Compte amb el llop

Publica un comentari a l'entrada