Una Diada estranya

Al final resulta que el més destacable d’aquesta Diada haurà estat el boicot d’ICV a la cantant israeliana Noa (que encara no sabem si és proisraeliana, propalestina, les dues coses o cap d’elles), l’escridassada dels treballadors de Nissan i Roca als polítics que fan l’ofrena a Rafel de Casanova (treballadors als que preocupa més arribar a finals de mes que tenir un bon estatut), un referèndum a Arenys de Munt (que encara s’ha de fer i en el que sols votaran els habitants del municipi, cal suposar), i una sentència del Tribunal Constitucional que encara ha de venir (i que no se sap com serà), relativa a un Estatut que hem llegit quatre gats.

Té raó la Pilar Rahola en el seu article d’avui a La Vanguardia, quan diu que aquest país és fantàstic i que, al cap i a la fi, el circ es munta per a distreure al personal, no per a resoldre problemes. Si jo fos un observador estranger, afegiria que és un país de pandereta, perquè a hores d’ara ja no sabem si som nacionalistes, independentistes, catalanistes, tot a l’hora, el primer sí però el segon no, el primer i el tercer, o res de tot plegat. O potser els que no ho saben són els que mouen el “cotarro”, perquè la majoria de catalans crec que s’identifiquen més amb els treballadors de Nissan i Roca que amb els insignes pregoners de les essències pàtries.

Diu la Rahola que, un any més, celebrem la Diada sense saber on anem ni quina societat tenim. Cal que ho aclarim. Tot això no ho saben els organitzadors del circ, que munten la Diada per al seu lluiment. Els demès, els que som convidats de pedra en aquest muntatge, sabem on som i què volem abans que res. Llàstima que els actors d’aquest espectacle no se n’adonin, podrien fer país de veritat.

5 comentaris :: Una Diada estranya

  1. Jo he trobat aberrant l'article de la Pilar Rahola i com es burla de la consulta.
    Jo soc un ciutadà fart de pagar i pagar i pagar a Espanya i haver de viure com a treballador autònom tenint un Estat que no sols no ens empara sinó que ens va en contra., que ens roba, ens estafa i humilia, i que no ha respost de res del mal que es va fer al meu país sota el feixisme.
    Això s'ha d'acabar d'una vegada.
    Entenc que Rahola faci mèrits davant l'establishment, això sí.

  2. Anònim, quin objectiu té aquesta consulta i en què et pot ajudar per canviar la teva situació?

    A mi, no cal dir-ho, em sembla que Pilar Rahola ha transcrit el pensament de molta gent. Ja em corregiràs Octavi, però m'atreviria a dir que s'acosta molt a la veritat que patim.

  3. L'article de la Pilar Rahola pot agradar o no, però crec que, malauradament, descriu una situació ben real. A mi no em sembla una burla, per bé que gasta força ironia. A la majoria de la gent, ara mateix, per bé o per mal, els preocupa més el dia a dia que l'autonomia o la independència. Fer-ho evident no és fotre-se'n de ningú ni de res, ni ser més espanyolista o més catalanista, és dir les coses pel seu nom.

  4. Octavi, si creus que a la diada tenia més sentit la manifestació dels de la Nissan i els que es queixen per la crisi, potser també podriem dedicar les festes majors a parlar de la crisi.
    Crec que la diada ha de servir pel que ha de servir, entre la qual cosa no hi te res a veure la crisi ni els trabelladors. Tot hi així tothom es lliure de manifestar-se pel que vulgui.
    Però si vols parlar de crisi, penso que amb la independència com estat, però sobre tot amb indepèndencia econòmica sortiriem més rapid de la crisi. Regalant portàtils als escolars no sortirem abans de la crisi i a sobre haurem llençat diners que podrien crear ocupació. Per que a més els portatils no estan fabricats aquí.

  5. Anònim, coincideixo amb tu en que el sentit de la Diada no està en la crisi ni en els treballadors. I no és que vulgui parlar de crisi, és que això és el que més preocupa a la gent, en general. Potser la Diada no és el moment adequat per a les reivindicacions laborals, estic d'acord amb tu en que ha de servir pel que ha de servir, però ens hauria de preocupar la distància creixent del que la ciutadania perceb com a important, del que li sembla a la classe política. Vista en conjunt, aquesta Diada ha semblat un circ i tinc la impressió que no ha fet sinó augmentar aquesta distància. I dubto molt que això faci crèixer el nostre sentit de país. Respecte a la teva afirmació que amb la independència sortiriem més aviat de la crisi, deixa'm que sigui escèptic, no perquè vulgui o no la independència, sinó perquè la classe política i la societat catalana, tota ella, no és millor, al meu entendre, que l'espanyola, ni pitjor. I els portàtils, ben vinguts siguin, vinguin d'on vinguin, de la Xina, de Getafe o de Palafrugell.

Publica un comentari a l'entrada